Yemek Fotoğrafı Çekim Teknikleri

sailormoon

Alfa Kullanıcısı
Editör
24 Mar 2020
39
30
22
İstanbul
Gövde
Sony A7 M2
Lens
Zeiss 55mm f1.8
Son zamanlar da sıklıkla evde oturanların, özellikle de evden çalışmak isteyen ev hanımlarının gözdesi yemek çekimleridir. Birçok ev hanımı evde yaptığı yemekleri sevenleriyle paylaşarak fenomen olabiliyor. Tabi ki hem ev hanımlarının hem de profesyonel yemek/ürün fotoğrafı çekmek isteyenlerin kesinlikle Ürün/Yemek Fotoğraf Çekim Teknikleri başlığımızı ayrıntılı incelemelerini tavsiye ederim. Fotoğrafınız veya videonuz ne kadar lezzetli görünürse o kadar çok izlenir.

Yemek veya ürün fotoğrafı çekmek diğer fotoğraf çekimlerine göre çok daha eğlencelidir. Hemen hemen herkes evde bir defa bu çılgınlığı denemiştir. Instagramdaki arkadaşlarımın çoğu zaman evlerinde yaptıkları tatlıların veya yemeklerin fotoğraflarını paylaştığını görüyorum. Çoğunluğunda profesyonel olarak kusurlar var ama birçok kişi bunu dikkate almıyor. Bence yazmış bulunduğum teknikleri dikkatle takip edin çünkü bunlar hayat kurtaran incelikler.

baklava.jpg


1-Dumanı üstünde olsun

Bu başlık yemek fotoğrafı çekenler için çok önemlidir. Öncelikle yemeğin pişme aşamasının bitmesini bekleyin. Bir taraftan da makinenizi ayarlayıp bir kenarda tutun. Yemek piştikten hemen sonra makinenizi elinize alıp dumanı üzerinde bir yemek fotoğrafı çekmeye çalışın. Burda bir veya iki dakika kadar bir süreniz olacak bu yüzden acele etmelisiniz. Tabağı farklı yönlere çevirerek birden fazla fotoğraf çekin. Bu daha sonra aralarından seçim yapmanızı sağlayacak. Fotoğrafınızın güzel görünmesi için konsept kullanın. Bu konseptte, masa da çatal, bıçak, çiçek gibi aksesuarlar olabilir.

2- Flaş yerine doğal ışık seçin

Yemeğin veya ürünün üstüne doğru flaş patlatmanız yansıma yapabilir. Bunun için gün ışığının vurduğu güzel bir yer seçin. Kesinlikle seçtiğiniz yer de güzel aksesuar detayları olsun. Bu, güzel bir kompozisyon oluşturmanıza yarayacak. Hangi ürün veya yemeğin fotoğrafını çekecekseniz ona göre bir konsept yapmalısınız. Örneğin, harika bir Gaziantep baklavası yaptınız. Baklavanın hemen önünde Gaziantep’i tanıtan bir dergi olabilir. Ya da etrafta birkaç tane Antep Fıstığı bulunabilir. Bu şekilde farklı kompozisyonlar da oluşturabilirsiniz.

3- Çekim açısı 45 derece olsun

Ürün veya Yemeğin tam tepe noktasından veya tam aşağısından çekmeniz göze hitap etmeyen bir durumdur. Bu yüzden mümkün olduğunca 45 derecelik açı ile fotoğrafınızı çekmelisiniz. Bu sayede etrafa koyduğunuz küçük ayrıntılar da görünür ve harika bir fotoğraf yaratırsınız. Tabi ki 45 derece fotoğraf çekmek için de dizlerinizi bükmeniz şarttır. Makro çekim tekniği de ürün ve yemek çekimlerine çok uygundur. Makro çekim ayrıntıları çok iyi gösterir ve bu yüzden f/22 oranında bir diyafram aralığı seçebilirsiniz.

yemek fotoğrafı sonyturk.jpg


4- Işığınızı eşitleyin

Çoğunlukla fotoğrafını çekeceğiniz yemek tabağının bir tarafı aydınlık bir tarafı karanlık olabiliyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için flaş patlatmanızı tavsiye etmiyorum. Doğal ışık ortamı oluşturmak için beyaz bir yansıtıcı kullanmalısınız.

5-Makinenizi sarsmayın

Yemek veya ürün fotoğrafı çekerken çabuk olmak için fotoğraf makinesini sarsan fotoğrafçılar bulanık görüntüler elde edebiliyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için makinenizi sabitlemelisiniz. Makineniz eğer sabitlenmiş ise uzun pozlamalar yapabilirsiniz ve harika görünen yemek fotoğraflarınızı veya ürün fotoğraflarınızı çekebilirsiniz. Son olarak Arka planınızda beyaz ve tonlarını kullanmayı unutmayın. Bu tabağın veya ürünün daha da öne çıkmasını sağlar.
 

esinyilmaz

Sony Alfa
Forum Üyesi
21 Eyl 2020
1
1
1
Gövde
Sony 6300
Lens
Sony FE 35mm f/1.8
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.
Merhaba, bilgiler için teşekkürler. Yemek fotoğrafçılığı ile ilgili şu adreste birçok faydalı yazı bulunuyor. Ben de ilgilenenler için paylaşıyorum.
 
Üst