Macro Fotoğraf Nasıl Çekilir?
Fotoğraf çekmeye ilk başladığımda küçük nesnelerin büyük ayrıntılarını görmek için sürekli nesnelerin yakınına gelerek fotoğraf çekmeye çalışırdım. O zamanlar Makro Fotoğraf Çekim Teknikleri ile ilgili bir bilgim yoktu. Benim gibi hayatta görünmeyen değerleri görebilecek nitelikte fotoğrafçılar vardır diye düşünüyorum. Bu fotoğrafçıların yaptığı çekimlere Makro Fotoğrafçılık adı veriliyor. Genellikle böcekler, çiçekler ve rengarenk kelebekler fotoğraflarda konu oluyor. Ancak bunun dışında hayatın görünmeyen yüzlerini, görünmeyen detaylarını ortaya çıkararak müthiş görüntüler elde edebiliyorsunuz. Farklı başlıklarımda topladığım Makro Fotoğraf Çekim Teknikleri, makro fotoğraf nasıl çekilir, makro fotoğraf nedir konularında tüm fotoğraf tutkunları için harika detaylar bırakıyorum. Hadi başlayalım.
Makine ve Lens seçimi nasıl olmalıdır?
Yakından çekmek istediğiniz nesnede veya canlıdaki detayları görebilmek adına kesinlikle 90 mm odak uzunluğu altındaki bir lensi almayınız. Özellikle doğadaki canlılar çok hassastır ve en ufak sesten etkilenirler. Onları korkutup kaçırmadan sessizce yanlarına giderek oldukça fazla yakınlaştırma yapıyoruz. Objelere 1:1 oranında büyütme yaparak çekimi gerçekleştiriyoruz. Bunun için de size en uygun lensler 70-200 mm arası odak uzunluğu olan lenslerdir. Fotoğrafçıların en fazla kullandığı makro lensler: Canon 100mm, Sony 90mm ve 100mm, Nikon 105mm’dir. Ancak bu lensler diyaframı yüksek olduğundan, sessiz netleyebildiğinden biraz maliyetli lenslerdir. Gövde olarak ise seri çekim yapabilen ISO başarısı yüksek bir gövde tercih edebilirsiniz.
Diyafram değeri kaç olmalıdır?
Objelerin büyüklüğüne bağlı olacak şekilde F/8 ya da F/11 diyafram değerlerini kullanmayı tercih etmelisiniz. Bu sizin fotoğraflarınızı tam olarak netlemenizi sağlayacaktır. Entstantene değeri ise 1/200 veya 1/125 olursa fotoğraflarınızın netleme işlemi daha da kolaylaşacaktır.
Saat kaçta çekim yapılmalıdır?
Makro çekim için en güzel saatler doğanın durduğu saatlerdir. Doğa durur mu? Durmaz ama sabah saatlerinde o kadar sakindir ki sadece siz yaşıyormuşsunuz gibi her şeyi yerli yerinde görebilirsiniz. Doğadaki canlılar uyku halinde, yapraklar üzerine çiğ düşmüş ve bazen de kırağı düşmüş, güneş patlamaya hazır bir konumda ve sizin elinizde bir makine var. Hayali bile heyecan değerlerinizi yükseltmiştir. Tabi ki en güzel saatler sabah saatleridir. Sabah saat 6-7 gibi makinenizi alıp yollara düşün.
Makro Fotoğraf Çekerken Flaş kullanmalı mıyız?
Kesinlikle Flaşı gerekli yerlerde kullanmalıyız. Bazı objeler, böcekler gölge veya kuytu bir köşede olabiliyorlar. Fotoğrafta 1:1 büyütme oranında flaş kullanırsanız harika görüntüler elde edebiliriz. Flaşı sık sık patlatmanızı tavsiye etmem. Doğadaki canlılara zarar vermemeniz de son derece önemlidir.
Makro Çekim esnasında açımız nasıl olmalıdır?
Mümkün olduğunca güneş ışığından faydalanarak çekimler yapmanız doğal ortamda doğal bir fotoğraf yakalamanızı sağlayacaktır. Objelerin üstüne kendi gölgenizi getirmekten kaçınarak detaylara odaklanmalısınız. En ufak detay fotoğrafınızı bozabilir ya da harika bir fotoğraf elde etmenizi sağlayabilir. Objelere son derece yavaş yaklaşarak, yere yakın bir şekilde ve arkalarına geçilerek çekimler yapılmalıdır. Gözünüz de bir yandan vizörde olmalı ve ani bir şekilde fotoğrafı yakalamalısınız. Objelerin yanında çok fazla hareket etmemelisiniz ve makinenizi kaldırmamalısınız. Objeler de en önemli yer göz olduğu için makro fotoğrafçılar gözlere sıklıkla odaklama yaparak onları ön plana çıkarır. Doğadaki canlıların en güzel ve en farklılarını da su kenarlarında veya çiçeklerin çevrelerinde bulabilirsiniz.
Moderatör tarafında düzenlendi: