Sürekli Video Çekmek Sensöre Zarar Verir mi??

Esat

A7 III
Yönetici
18 Kas 2019
361
96
28
İstanbul
Gövde
Sony A7 III
Gövde 2
Sony A6000
Lens
Zeiss 16-35mm f4
Lens 2
Zeiss 55mm f1.8
Lens 3
PK 28mm f2.8
Lens 4
PK 50mm f1.4
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.
Sürekli/uzun süreli video çekmek zararlı mı?

Hep duymuşuzdur.

- Makinede video çekildi mi?
- Video çekilen makineden uzak durun
- Geç kardeşim o özellik zarar verse niye makineye koysunlar
- Abi ben günde 40 saat video çekiyorum bişey olmadı
- Video çekmek shutter sayısını artırır,
- Video çekmek shutter ömrünü bitirir.

Peki video çekmek gerçekten sensöre zarar verir mi? Shutter sayısını etkiler mi?

sony-full-frame-sensor.jpg


Fotoğraf çekerken her fotoğraf çektiğinizde shutter bir kez kapanıp açılır yani bu sizin shutter sayısınıza 1 ekler. Makinelerin de bir shutter ömrü vardır. Bu ömür fotoğraf çektikçe azalmaya başlar. Tabi ki ömrü bitecek diye makineyi kullanmamak olmaz zaten kullanmak için alıyoruz. Shutter ömrü hadi bitti diyelim bu zamana kadar makine hakkını vermiş ticaret yapıyor iseniz parasını çoktan çıkarmıştır.

Peki video çekiminde durumlar nasıl shutter sayısı nasıl etkileniyor?

Video çekerken kayıt almaya başladığınız anda shutter/perde açılır ve siz videoyu kapatana kadar açık kalır. Siz 1 saat video da çekseniz sizin hanenize sadece 1 shutter eklenir. Uzun süreli video çekimler ve uzun pozlamalar evet sensör ömründen yerken fotoğraf çekmek shutter ömründen yer. Arada bir video çekmenin kimseye zararı olmazken sürekli video çekenler shutterdan önce sensörün ömrünü bitirir. Ancak bunu herkes bilerek ve isteyerek yapar. Kimse makinesini kullanmayayım diye almaz. Kimse sensör ömrü bitecek shutter ömrü bitecek diye bu korku ile yaşamasın. Firmaların vaat ettiği ömürler makinenin o sayıda öleceğine işaret değil. 50bin shutter ömür biçildi ise 200bin shutter da gidebilir.

8.jpg


Sürekli Video Çekmek Sensörü Nasıl Etkiler?

Makinelerde video çekme sınırı neden var hiç düşündünüz mü? Firmalar bunu hafiza kartlarının boyutuna bağlı gibi anlatır. Halbuki gerçek bu değil. Video çekim esnasında perdeniz sürekli açık ve sensörünüz sürekli olarak ışığa maruz kalır. Sensörler soğutma sistemine sahip değildir ve bu sebeple sensör sürekli kayıtta olduğundan ısınmaya başlar. Isı artışı ise her elektronik cihazın baş düşmanı olduğu gibi burada da durum aynıdır. Belki sizin cihazınız şu ana kadar zarar görmedi ancak bu zarar görmeyeceği anlamına ve sensöre bişey olmayacağı anlamına gelmez. Uzun vadede sensör yanabilir veya fotoğraflarınız soluk hale gelebilir.

Uzun pozlama işlemlerinde de durum aynıdır. Hatta bazı makinelerde uzun pozlama süresi Sony'lerdeki gibi 30sn değil daha azdır. Bulb modunda perdeniz sürekli açık kalır ve sensör sürekli ışık almaya devam eder. Eğer yeterli soğutma sistemi yok ise sensör zarar görebilir ölü pikseller oluşabilir. Bazı firmaların kullanma kitapçıklarında bu açıkça belirtilmiştir.

Bazı makinelerin uzun pozlama sonucunda sensörlerinin zarar gördüğüne çokça şahit olduk. Uzun pozlama yüksek ışıklı güneş ay vb çekimlerde özellikle. 500mm lens ise akşam aya/dolunaya zoom yapıp çektiğini düşünün ve bunu uzun pozlama yaptığınızı. Bu şekilde sensöre zarar veren çok kişi bulunmakta.

Behzat Ç'nin çekimleri esnasında bazı sensörlerin bir süre sonra sorun yarattığını okumuş muydunuz?

Sizler de fotoğraf makinesi ile video çekilmesine karşı olanlardan mısınız? :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

vedatözer

Sony Alfa
Forum Üyesi
16 Şub 2020
15
4
3
www.deneme1.net
Gövde
Sony A6300
Lens
Zeiss 55mm f1.8
ben de gece ay çekimlerinde uzun pozlama yapıp sensöre zarar geldiğini okumuştum

çok faydalı bir anlatım olmuş
elinize sağlık
 
Üst