İnceleme Sony A1: Fotoğraf Makinesinde Yeni Zirve

Bir ürün hakkında teknik özelliklerini veren, incelemesinin yapıldığı yazılarımız.

Esat

A7 III
Yönetici
18 Kas 2019
361
96
28
İstanbul
Gövde
Sony A7 III
Gövde 2
Sony A6000
Lens
Zeiss 16-35mm f4
Lens 2
Zeiss 55mm f1.8
Lens 3
PK 28mm f2.8
Lens 4
PK 50mm f1.4
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.

Sony Alfa 1 Tanıtıldı, İşte Sony A1 Fiyat ve Özellikler


Sony A1 veya Sony Alfa 1 olarak geçen bu muhteşem aynasız full frame fotoğraf makinesi 2021 yılının en büyük beklentisi idi. Uzun zamandır yeni kamera çıkacağı belirtilirken isim ve özellikler konusunda birçok dedikodu vardı. 26 Ocak 2021 tarihi itibariyle Sony A1 nihayet tanıtıldı ve özellikleri ile zirveye oturmayı başardı. Sony Alfa 1 özellikler incelendiğinde 10 bit 4K 120fps video kapasitesi ve 10 bit 8K 30 fps video çekme kapasitesi öne çıkıyor.

Çözünürlük olarak ise bizleri 50.1 Megapiksel fotoğraf çekebilen bir kamera bekliyor. En büyük rakiplerinden biri olan Canon R5'i özellikleri geride bırakan Sony'nin bu yeni gövdesinde Exmor RS yapılı CMOS sensör bulunuyor. Saniyede 30 fps hızlı fotoğraf çekimi yapan Sony A1 özellikler olarak bütün kendi modellerini de geride bırakarak zirveye kendini yine taşıyor.

sony-alfa-1.jpg


Sony A1 Özellikler


Sony A1, bir önceki modeller gibi hızlı oluşuyla ön plana çıkıyor. 50.1 Megapiksel bir görüntüden saniyede 30 adet çekebilmek hiç de kolay olmasa gerek. Tabi bu hızın elektronik perde sayesinde olduğunu da belirtelim. Mekanik perde ile ancak 10 fps hıza çıkılabiliyor. Bu kadar yüksek bir yazım ihtiyacı demek beraberinde çok iyi bir ara bellek ve çok iyi bir görüntü işlemcisi ihtiyacı getiriyor. Burada Bionz XR yeni nesil görüntü işlemcisi işin üstesinden geliyor. Ara bellekte ise 150 adetten fazla RAW fotoğraf saklayabileceği belirtiliyor.

Yeni Sensör Sony Exmor RS Nedir?


Sony Alfa 1 ile yeni gelen Sony Exmor RS sensör nedir? Yeni tasarlanan bu sensör kendi içinde bir bellek barındırıyor ve yine yeni gelen BIONZ XR görüntü işlemci ile eşlenik çalışıyor. Bu sayede yukarıda açıkladığımız 50.1 MP megapiksel fotoğraflardan saniyede 30 adet işlenebiliyor.


sony-a1-fotograf-makinesi.jpg

BIONZ XR Görüntü İşlemcisi Nedir?


Burada direk olarak bu başlığı okuyanlar için Sony BIONZ XR nedir konusuna değinelim. BIONZ XR; Sony tarafından yeni geliştirilmiş olan Exmor RS sensör ve belleği ile birlikte eşlenik çalışan bir görüntü işlemcisidir. Tanıtılan bu görüntü işlemcisi gövde içinde 2 adet konumlandırılmış olup ultra hızlarda fotoğrafların işlemesi yapılmakta. Kaba bir hesap yaparsak saniyede 30 adet RAW işleyebilen bu işlemci ortalama RAW boyutu 50mb boyutundan fazla olduğu düşünülürse saniyede 2000 mb veri işleyebildiği anlamına geliyor.

Yüksek Ara Bellek ile Saniyede 30 Adet RAW Çekim


Yeni Exmor RS sensör ve BIONZ XR görüntü işlemcisinin yanı sıra Sony A1 özelliklerine baktığımızda yüksek kapasiyeli bir ara bellek görüyoruz. Kıyaslama yapacak olursak Sony A7 III gövde ara belleğinde 30 adet RAW bekletebilirken Sony Alfa 1 yaklaşık 155 adet full frame RAW veya 165 adet full frame JPEG saklayabiliyor.

BIONZ XR.jpg


Yenilenen Odaklama Sistemi


Hızlı odaklama konusunda liderliği sürdüren Sony, AF konusunda bir adım daha giderek ilk defa Sony A1'de gerçek zamanlı kuş gözü takibini getirdi (bird eye af). Gerçek zamanlı kuş gözü takibi yapabilen Sony Alfa 1 Aynasız Full Frame Fotoğraf Makinesi 759 adet AF noktasına sahip ve sensörün %93'ünü kaplamakta. Sony tarafından yapılan açıklamalara göre f22 değerinde bile kuş gözü takibi rahatlıkla yapılabilecek. Ayrıca normal göz takibi performansında da %30 civarında bir iyileştirmenin yapıldığı söyleniyor.

Daha önce Sony A9 II özelliklerinde belirttiğimiz gibi Sony A1 özelliklerine de obje tanıma teknolojisi - yapay zekası eklenmiş durumda. Örneğin karışık bir arkaplana sahip bir alanda portre çekeceksiniz veya ağaçların arasında bir kuş gördünüz. Obje takip sistemi bu objeyi algılayıp direk ona odaklanıyor.

sony-a1-fotograf-makinesi.jpg


Sony A1 Video Kaydı Özellikleri


En önemli öne çıkan özelliklerden biri de 8K 30fps video kaydını 30 dakika boyunca yapabilmesi. Yani vaat edilen bu ve ısınmadan bu kadar süre kayıt alabileği söyleniyor. Bekleyip göreceğiz. Çekim modları arasında öne çıkanlar ise şöyle;
  • 10 bit 4:2:2 4K/120fps/60fps
  • 10 bit 4:2:0 8K 30fps XAVC HS
8K çekebilmesinden çok sanıyoruz ki 4K 120fps hız çoğu kullanıcıyı daha çok ilgilendiriyor. Çünkü ülkemizde en yaygın şu an 4K görüntü birimleri kullanılıyor ve bu yüksek hızda çekim bizlere 5x slow motion elde etmek anlamına geliyor. Video modu olarak Sony Alfa 1 içerisinde S-Cinetone modunu barındırıyor. Peki S-Cinetone nedir? S-Cinetone; tıplı FX9 ve FX6 kameraların verdiği cilt-yüz tonlarını almamızı sağlıyor. En doğal orta tonlar, soft renkler ve ilgi çekici yüksek ışık alanları bizleri bu modda bekliyor.


sony-a1-fotograf-makinesi.jpg



15 Stop Dinamik Aralık ve 5.5 Stop Görüntü Sabitleme


S-Log3 gamma çekim sayesinde Sony A1 15 stop dinamik aralığı yakalamış durumda. Bu çekim moduna S-Gamut3 ve S-Gamut3 Cine eşlik ediyor. Bu sayede inanılmaz bir dinamik aralık ile video severlerin de gönlünü kazanmış oluyor. Henüz Sony A7S III ile bir kıyaslama yapılmadı ama dinamik aralık konusunda S III'ü geride bırakmak sanki ticari anlayışa yanlış olabilir ve bu durum A7S III satışlarını da azaltabilir.

Daha önce Sony A9 II gövdede iyileştirilen 5.5 stopluk 5 yönlü görüntü sabitleme sistemi bu kameraya geliyor. Bu sistem ile perde hızı 5.5 stopluk bir kazanç sağlıyor.

sony-a1-fotograf-makinesi.jpg


Bağlantılar ve Gigabit Ethernet Portu


Çoğu spor fotoğrafçıları için ihtiyaçlardan biri olan yüksek aktarım hızı bu gövdede lan portu ile de sağlanabiliyor. Bu gigabit ethernet portu bizlere verilerin bilgisayar ortamına veya FTP bir sunucuya direk aktarımını çok hızlı olarak sağlıyor.

Wifi ile aktarım bandı ise çift antenli 2.4 GHz veya 5GHz antenler aracılığı ile sağlanıyor. Ancak buradaki IEEE 802.11a/b/g/n/ac antenler Sony A9 II'den 3.5 kat daha hızlı bir aktarım imkanı sağlıyor.

USB C-Type connector ile de yüksek hızda data transferi sağlanabiliyor. Sony Alfa 1 tıpkı Sony A9 II ile aynı olarak 1000BASE-T LAN girişine sahip.

sony-alfa-a1-fotograf-makinesi.jpg


Çift UHS-II ve CFExpress Kart Desteği


Artık geleneksel haline gelen UHS II desteği bu gövdede iki kart yuvası tarafından da destekleniyor. Ayrıca CFExpress Type A kartlar ile de hızınızı daha yukarılara taşımak mümkün. CFExpress yazımızdan daha fazla detay alabilirsiniz. UHS-II ve CFExpress kart desteği Sony A7S III ile başlamıştı. Merak edenler için buraya linkini bırakalım.

İster daha ekonomik UHS-II kart alın, hızınızı 250mb/sn lere taşıyın. İsterseniz zirve hızlara CFExpress kartlar ile ulaşın. Ancak belirtelim ki saniyede 1500-2000mb/sn veri işleyebilen bu fotoğraf makinesi için UHS-II yetersiz kalabilir. Tabi bu durum sadece seri RAW çekimleri için geçerli.

sony-a1-fotograf-makinesi.jpg


Yeni Dosya Formatı HEIF Nedir?


Sony A1 ile birlikte gelen yeni dosya formatı HEIF (High Efficiency Image File) 10-bit renk içeriyor ve daha gerçekçi renkler, daha iyi gökyüzü işlemeleri ve daha gerçekçi portreler sunuyor. Bunun dışında yeni bir dosya formatı olan Light JPEG/HEIF bizlere standart JPEG'ten daha küçük boyutlarda dosya sunuyor. Spor ve haber fotoğrafçılarının seri çekimlerde daha hızlı kayıt almasını sağlayan bu mod da kullanıcılar için ayrıca düşünülmüş.

Bunların dışında standart olarak Sıkıştırılmamış RAW bizlere kayıpsız bir görüntü sunuyor. Seçenekler arasında her zamanki gibi Sıkıştırılmış RAW da mevcut.

sony-alfa-a1-fotograf-makinesi.jpg


240Hz Yeni Elektronik Vizör


Sony A1 inceleme başlığımızda diğer konumuz da Sony A7S III'ten iki kat daha hızlı 240Hz yenileme hızına ulaşan bir elektronik vizör. 9.44 milyon piksele sahip OLED Quad-XGA bu vizör, ultra hızlı obje, hayvan çekimlerinde kullanıcılara destek sağlıyor. Bu vizör çekim anında veya sonrasında kararma yapmıyor ve devamlı açık olarak bizlere kare sunmaya devam ediyor. Ayrıca seri çekim yaparken bile ekran göz kırpmıyor.

sony-a1-elektronik-vizor.jpg


Sony A1 Fiyat


Sony A1 fiyatı yurtdışında 6500$ olarak satışa sunulmaya başlansa da Türkiye'de bu rakamın 60.000 ₺ olması bekleniyor.

Sony A1 Genel Özellikler


Sony A1 inceleme ve özellikler bölümünü genel tablo ile sonlandıralım. İşte o özellikler;
  • 50MP Full-Frame Exmor RS BSI CMOS Sensor
  • ISO 50-102400
  • 30 fps seri çekim
  • BIONZ XR görüntü işlemcisi
  • Kuş Göz Takibi
  • 8K 30p and 4K 120p Video Kaydı
  • 10 bit 4:2:2 ve 4:2:0 Video Kaydı
  • 4.3K 16-Bit Raw Video Output,
  • FX9 ve FX6'daki gibi S-Cinetone
  • 15 stop dinamik aralık
  • 759 faz algılamalı AF noktası
  • 240 Hz elektronik vizör
  • Saniyede 1500mb ve üzeri görüntü işleme
sony-alfa-1-ozellikler


İlk Defa Görülen Yeni Özellikler


  • Kuş gözü takibi;
  • Elektronik Shutter ile Flash Kullanımı (A9II'de sadece mekanik shutter ile)
  • Flash senkronize hızı ilk defa maks 1/400sn (Önceden 1/200sn)
  • Crop modda elektronik shutter ile flash senkronizasyon 1/500sn
  • Çift Görüntü İşlemcisi
  • 8K Video Kaydı
  • 240 Hz Elektronik Vizör (Önceden 120Hz)
  • 30 fps seri çekim
  • Saniyede 120 AF/AE kontrol
  • Exmor RS Sensör

Sony Alfa 1 Resmi Tanıtım Videosu



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

Üst