Portre Fotoğrafı Çekim Teknikleri

sailormoon

Alfa Kullanıcısı
Editör
24 Mar 2020
39
30
22
İstanbul
Gövde
Sony A7 M2
Lens
Zeiss 55mm f1.8
Yıllardır modasını koruyan, insanların en çok kullandığı çekim tekniği tabi ki portredir. Potre Fotoğraf Çekim Teknikleri en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Profesyonel fotoğrafçıların da en büyük ilgisi portre çekimlerindedir. Bizler de portre çekimi hakkında merak edilen her şeyi Portre Fotoğraf Nasıl Çekilir başlığı altında sizlerle paylaşacağız.


1-Lens ve kamera Özellikleri

Herhangi bir lensle fotoğraf çekebilirsiniz, ancak açık diyafram bir lens kullanırsanız arka planı bulanıklaştırabilir ve çekmek istediğiniz konuyu ön plana çıkarabilirsiniz. Size önerebileceğim f/1.8 veya f/2.8 diyaframlarıdır. Ancak daha kısık diyafram f/5.6 gibi lensleri de kullanabilirsiniz. Mesela 200mm f5.6 değerinde portre çekerseniz yine arka planı oldukça bulanıklaştırmış olursunuz. Kamera seçiminizi ise odak uzaklığı 50mm-90mm arasında olan bir kameradan yana kullanabilirsiniz. Deklanşör hızı ise portre çekimlerde çok önemli değildir. Çünkü hareketsiz fotoğraf çekiyorsunuz. Eğer hareketli çekmek isterseniz saniyenin 1/500’ü minimum olan bir enstantane ayarı kullanmalısınız.

diyafram karşılaştırma.jpg


2- Gözleri ortaya çıkarın

Portre fotoğraf çekimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta nereye odaklanıldığıdır. Portrelerde kesinlikle gözlere odaklanılması fotoğrafın daha çok ön plana çıkmasını sağlar. Eğer acele bir çekim yapmıyorsanız manuel odaklamayı da tercih edebilirsiniz. Bu biraz el çabukluğu isteyecektir. Daha önce manuel odaklama pratiği yapmadıysanız çekim esnasında denemenizi tavsiye etmeyiz. Otomatik odak çekerken de odak türünün center olması avantajınıza olacaktır. Eğer makineniz göz takibini destekliyor ise bunun da aktif olması makinenin gözü gördüğü anda odak almasını sağlayacaktır. Örneğin Sony Aynasız Kameraların birçoğunda Eye AF yani göz takibi desteği bulunmaktadır.

3- Doğal ışık seçin

Muhteşem bir portre çekimi için flaş patlatmak yerine doğal ışık ortamı oluşturun. Bunun için en güzel mekanlar pencerenin önleri veya ışık gören yerler olabilir. Modelinizi pencereye yakın konumlandırdığınızda ışığın yüze eşit dağılmasını sağlayabilirsiniz ve bu sayede gölgede kalan yerlerden kurtulabilirsiniz. Dış mekanlarda ise sert güneş ışığında çekim yapmaktan kaçının. Güneş ışıkları modelinizin yüzünde sert gölgeler bırakarak fotoğrafı olumsuz etkileyecektir.

Eğer gölge alanda iseniz ve güneş ışığı az alan bir yerdeyseniz burada softbox kullanamızda fayda var. Softbox kullanmak için yanınızda bir yardımcı bulundurmalısınız. Çünkü gün boyu çekimde hem fotoğraf çekip hem malzemeleri taşımak eziyet olacaktır.

portre çekim teknikleri sonyturk.JPG


4- RAW formatı kullanın

Raw formatı kullanmak fotoğraf üzerinde sonradan düzenlemeler yapma imkanınızı artırır. Özellikle birçok fotoğrafçının kullandığı photoshop uygulamasında Raw formatlı fotoğraflarınızı rahatlıkla düzenleyebilirsiniz. 14bit Raw çekimlerinizin içerisindeki veri miktarı bir jpeg fotoğraftan kat kat daha fazladır. Bu nedenle çekim esnasındaki yapılan hataları veya ışık kaynaklı bozuklukları en aza indirmek için ham görüntü çekiniz.

5- Bebek veya Çocuk portresi çekerken

Bebek çekimlerinde kesinlikle flaş patlatmayın. Bu onların korkmasına ve zarar görmesine sebep olur. Çocuk çekimlerinde ise onlarla oynuyor gibi yaparak doğal pozlar yakalamaya çalışın ve bunun içinde zamanı çok iyi değerlendirin. Uygun bir durumdalar ise hemen fotoğrafınızı elinize alın. Gerçek bir fotoğrafçı fotoğraf çekilecek bir anı hemen anlayabilir. Çocuklar hızlı hareket ettikleri için perde hızınızı oldukça yüksek tutun. Ancak bazı durumlarda da fotoğrafa hareket katmak için çocuk hareketinin biraz bulanık olması fotoğrafı daha ilginç hale getirebilir. Bu tamamen sizle alakalı. Nasıl tercih ederseniz.

raw portre çekim sonyturk.JPG


6- Grup Fotoğrafları

Grup fotoğraflarında dikkat edilmesi gereken nokta boy farkıdır. Boy sıralaması yapmak fotoğrafın daha simetrik görünmesini sağlayarak göze hitap edecektir. Tabi bu her zaman mümkün olmaz ancak eğer imkan varsa yapılabilir. Eğer ön plana çıkmasını istediğimiz bir kişi varsa örneğin gelin-damat, bu durumda bu kişileri grubun ortasına almakta fayda var. Portre çekerken seri çekimler yapmaya da özen gösterin. Daha sonra hatalı çekimleri ayırt ederek çıkarabilirsiniz.

7- Mum ışığında portre

En sevdiğim portreler mum ışığında çekilenlerdir. Özellikle doğum günlerinde bulabileceğimiz bu ortamları kesinlikle değerlendirmeliyiz. Bu durumlarda ISO değerini 1600 olarak ayarlayın ve flaş olmadan manuel pozlama yapın.

mum ışığı portre sonyturk.jpg
 
Üst