- 11 Eyl 2024
- 2,296
- 2
- 1
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.
Şimdilik ortalama odak uzunluklarını kapsayan 2 harika prime lensim ve uzun ucumu kapsayan harika bir 70-200G f4'üm varken, "her yerde" gezinti için bir zoom lens düşünmek istedim ve denediğim 24-70 f4 Zeiss'i tutmak istemedim. Bir "her yerde" kullanıma uygun lensde DAHA fazla çeşitlilik istiyordum. Bir tane denedim ve kenar veya köşe keskinliğini beğenmedim. Bugün denemek üzere 2 yeni örnek aldım ve hâlâ tüm ihtiyaçlarımı karşılayacak bir lens istediğimden hangisinin fikrimi değiştireceğini görmek istedim. Sabah bir tanesi geldi, hemen test ettim. Ne yazık ki yanları korkunçtu ve özellikle uzun ucunda odaklanmada güvenilir değildi, zira decentering sorunları olduğu açıkça görüldü. İkinci lens erken öğleden sonra geldi ve aynı testleri uygulamaya başladım. 24-70mm aralığı için oldukça yetenekli olduğunu hızla fark ettim, çünkü F8 veya F11'e stop yapıldığında tüm köşelerde net bir görüntü oluşturabiliyordu. Ancak, 240mm'de netlik açısından veya f11 veya hatta f16'da derinlik açısından performansı yetersiz buldum. Köşe keskinliğinin ne zaman azaldığını test etmek için 136mm, 163mm ve 191mm'yi denedim, çünkü lensin bana test etmek istediğim uzunluklara yaklaşma imkanı verdi. Sonunda, 136mm f11'de uzaktan hedefe çekilen görüntülerin köşelerden kenarlara çok güzel olduğunu fark ettim, bu konuda hiçbir sınırlama yoktu. 163mm'de ise hala mükemmel olmaya yakındı ama daha fazlası mümkün değildi, durulsun ya da durulmasın. Dolayısıyla, eğer ekran üzerinde görüntünün %100'ünü görmek istiyorsanız, lensi 24-160mm aralığında kullanmak idealdir. Tabii ki, 191mm, önemli ölçüde azalmaya başladığını açıkladı ancak aşırı kenarlar ve köşeleri etkilemedi. Keskinlik açısından bir negatif durum oluşmadan önce limit f14 olarak bulundu. Bu lensin güçlü ve zayıf yönlerini anlarsanız avantajlı olabilir. Eğer 13x19 veya daha küçük boyutta baskı alıyorsanız veya bir köşeden kesmeyecek şekilde kullanıyorsanız, dürüst olmak gerekirse 240mm'yi f11'de kullanarak güzel bir baskı alabilirsiniz. Eğer örnekleri görmek isterseniz, büyük indirmeleri kabul eden başka bir forumda tam boyutta mevcuttur: http://www.dpreview.com/forums/post/57213300