- 20 Kas 2019
- 325
- 126
- 43
- Gövde
- Sony A7 III
- Gövde 2
- Sony DSC W550
- Lens
- Sony FE85mm f1.8
- Lens 2
- Pentax 50mm f1.7
- Lens 3
- Pentax 28mm f2.8
- Lens 4
- Vivitar 55mm f2.8 Macro
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.
Fotoğrafçılıkta Chromatic Aberration, Color Fringing, Mor Saçaklanma Nedir?
Fotoğrafçılıkta chromatic aberration yani renk sapması olarak bilinen bir terim oldukça sık karşılaşılan ve istenmeyen bir durumdur. Color fringing veya mor saçaklanma da denen bu olay aslında bir optik kusur olarak görülebilir. Fotoğraf çekimlerinde lens içinden geçen kırmızı, yeşil ve mavi ışınlar aslında bir nokta üzerinde toplanması gerekirken renk ısılarının farklı olmasından dolayı da farklı bölgelere düşerler. Bu duruma renk sapması denir ve istenmeyen bir durumdur. Işınlar farklı bölgelere düştükçe de fotoğraf kalitesi düşmeye başlar. Mevzu aslında bir fizik kanunundan ibaret.
Yukarıdaki sol fotoğrafta olması gereken yani bütün renklerin aynı noktaya düştüğü şekli görüyorsunuz. Bunun aksi durumda ise renkler farklı dalga boylarında ve farklı hızlarda hareket ederek farklı noktalara düşer. Chromatic Aberration oluşmaya başlayan fotoğraflarda, objelerin uç kısımları belli şekilde bulanık ya da kırmızı, mor, mavi, sarı, yeşil, eflatun gibi renklere bürünür. Bu durum ters ışıkta, kontrast farkı yüksek olan noktalarda daha belirgin olmaya başlar.
Chromatic Aberration Nasıl Düzeltilir?
Bu sorundan tam olarak kaçınma şansımız yok ancak bazı yazılımlar ile en aza indirmemiz mümkün. Tabi fotoğrafı bilgisayara attıktan sonra işlemeniz gerekiyor. En uygun programlardan biri Adobe Lightroom. Lens üreticileri lenslerin optik kalitesini belirlerken bu sapmalara karşı oldukça fazla önlem almaya çalışıyor ama tam kaçınmak mümkün değil. Lenslerin fiyatları da bu şekilde optik kaliteye göre artmış oluyor.
Peki Fotoğraf Çekerken Chromatic Aberration Yani Renk Sapmasını Nasıl Önleriz?
En önemli yapılacak işlem en açık diyaframdan kaçınmanız olacaktır. Örnek verecek olursak FE 20mm f1.8 G lensiniz var ve manzara fotoğrafı çekeceksiniz. Diyafram değerinizi f1.8 yerine f4 ve üzerine alırsanız hem renk sapmalarını en aza indirgemiş olursunuz hem de diyafram kısıldığı için fotoğrafınız daha net çıkar.