- 11 Eyl 2024
- 2,296
- 2
- 1
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.
Yeni bir fikrim oldu ve sizinle paylaşmak istiyorum. STF etkisine ilgim olduğu için, APD filtresi kullanmadan bunu taklit etmenin bir yolunu bulmak istiyorum. Temelde, aynı etkiyi elde etmek için, irisin merkezden kenara doğru ışığı kademeli olarak engellemem gerekiyor. Bu işlemi APD filtresi ile kolayca yapabilirim, ama ya o filtre elimde yoksa? İşte burada, diyafram kanatları, pozlama süresi boyunca (normalde, pozlama öncesinde iris kapanır veya tam açılır) kapanmalarına veya açılmalarına izin verilirse aynı işlemi yapabilirler. Bunun gösterilmesi için Helios 44 58mm f/2 objektifi 13 diyafram kanadıyla kullandım, böylece bokeh hemen hemen her diyaframda neredeyse yuvarlak olur. Deklanşör hızını oldukça yavaş ayarladım, ancak diyafram halkasını çevirirken titremeyi önlemeyecek kadar yavaş değil. Odak noktasını f/2'de ayarladım ve çekim düğmesine bastıktan hemen sonra diyafram halkasını yaklaşık f/4'e çevirdim. Bun işlemi birkaç kez tekrarladım ve bir kısmının pozlamanın hareketiyle senkronize olmasının umuduyla yaptım. Sonuç olarak, f/2-4 arasındaki iki durumda da dağılmış bokeh topları, f/2 ve f/4 görüntülerin daha belirgin bokeh topuna sahip olduğunu görebilirsiniz. Etki, diyafram kanatlarının hızını kontrol edebilirsem çok daha iyi yapılabilir. En iyi senaryo, Sony veya herhangi bir kamera şirketinin diyafram kanatlarını kontrol edebilmek için kamerasını tasarlamasıdır. Bu fikri önermek istiyorum, umut ederim gelecekte kamerada STF moduna sahip olabilirim. Şimdilik, aynı şeyi daha pratik bir şekilde yapmak isterseniz, yavaş flaş senkronizasyonunu deneyebilir ve flaş söndükten sonra uzun pozlama süresinde diyafram halkasını kapatın. Sizce kamerada kontrol etmek mümkün müdür? PS: Birisi bana Minolta'nın uzun zaman önce aynı yaklaşımı geliştirdiğini ancak şu anda kimse kullanmadığını söyledi.